39 stron: « < 19 20 21 22 23 24 25 > »
|
Administrator
![]() |
|
|
Moja maszyna to już zalicza się do tych starszych i czasem ma fochy przy szyciu niektórych tkanin. Eko skóry w życiu nie uciągnię - teflonowa stopka jest niezbędna. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria * Susanna szyje - mój blog |
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Ja też luzuję nacisk do grubszego szycia, ale przed samym zgrubieniem nie odkręcam dodatkowo. Przeciągam na "ręcznym" napędzie kółkiem pasowym i czasem przepuści jedną, czy dwie pętelki.
U mnie nie ma regulacji skokowej, tylko dokręcanie śrubą na wyczucie. Dlatego nigdy nie próbowałem odkręcać w trakcie szycia, bo nie wiadomo zupełnie, ile obrotów należy popuścić... Czyli - jak widzę - z tym dociskiem stopki są dwie szkoły? Czy może więcej? ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
|
Stara Gwardia
|
|
|
Ja na zgrubieniach też ręcznie przeważnie przekręcam. A z mniejszym dociskiem stopki mi się szyje dużo wygodniej niż z górnym transportem, więc jakoś tak metodą prób i błędów zostałam przy takim sposobie
A co do ekoskór to chyba też zależy jakie, ja szyłam nawet na starej maszynie i dawało radę bez stopek, na nowej też bez niczego szyję, ale to taka grubsza ekoskórka była --- Ostatnio edytowane 2013-07-17 19:30:08 przez Gosia --- |
|
|
Administrator
![]() |
|
|
Na zgrubieniach też luzuję docisk i kręcę kołem ręcznie ale i tak lubi przepuszczać ściegi. ________________________________________________________
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
|
Susanko, a jakiego typu kłopoty miałaś z szyciem eko-skór? Bo przyznam, że jestem trochę zdziwiony...
Ja miałem z nimi najwyżej taki problem, że się marszczyły i ściągały, ale nie taki, żeby maszyna nie dawała im rady! Jak to rozumieć? Że igła nie ma mocy się przebijać, czy coś innego? ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
|
Po prostu stopka w ogóle nie sunęła po tkaninie. Eko skóra ją hamowała. ________________________________________________________
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Aha, czyli normalny kłopot z tym rodzajem materiału Wtedy luzuję troszkę docisk stopki. Można lekko schować ząbki transportu, jeśli masz płynną regulację. Trochę też pomaga lekkie posmarowanie szwu wazeliną, albo oliwką dla dzieci. Ale leciutko, na palcu. O szyciu przez bibułkę to wiesz sama. Dobre do tego były takie zwykłe, cienkie serwetki barowe, bo w wodzie rozmiękały łatwo i nie zostawiały strzępków i kłaczków, poza tym były lekko przezierne. No i to tyle sposobów... Więcej grzechów nie pamiętam Pozdrowienia dla Was! Trochę tu nam brakuje Twojej obecności, ale jesteś usprawiedliwiona. Zbych ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
|
Oj wtedy to jeszcze nie wiedziałam o tej oliwce i bibułce - podwijałam koleżance tę sukience daaaawno temu i wyszła katastrofa ale uprzedzałam ją, że tak może być Oj ja bym też chciała być tutaj z wami częściej ale dopadają mnie jakieś doły i szczerze mówiąc na ogół leżę i czytam książki. Poza tym wygodniej mi na boku niż na plecach (jak teraz) a tak ciężko pisać na lapku. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Więcej na forum bywaj to nie będzie dołów :P Ale już chyba nie dużo Ci zostało, więc jakoś wytrwasz. Trzymaj się cieplutko (a może chłodno) tam
|
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
W takim razie czytaj na głos i w ten sposób już zaczniesz akcję "poczytaj mi Mamo" Tak sobie pod nosem, cichutko, ale pimpek i tak usłyszy, bo ciało ma świetny rezonans Trzymajcie się! ________________________________________________________
39 stron: « < 19 20 21 22 23 24 25 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook