|
Administrator
![]() |
|
|
Krótki kurs przyjaznego korzystania z funkcji forum.
Wiem z pewnego źródła, że jest zapotrzebowanie na te informacje Generalnie sprawa jest bardzo prosta i wymaga jedynie pamiętania o domykaniu znaczników poprzeczną kreską. Bez tego operacja nie powiedzie się CYTOWANIE Na forum jest możliwość pojedynczego cytowania postów. Póki co nie ma opcji "wielocytowania" ale jeśli narzędzia forum na to pozwolą - w przyszłości ta funkcja pojawi się. Aby prawidłowo zacytować czyjąś wypowiedź można skorzystać z jednego z trzech sposobów: 1. [CYTUJ] w okienku wiadomości . Najprostsza i najszybsza sprawa. Widzimy wypowiedzi w danym wątku i chcemy którąś z nich zacytować. Przy każdym okienku wiadomości jest kilka funkcji do wyboru: [ Skomentuj/Ukryj ] [ Edycja ] [ Usuń ] [ Przenieś ] [ Cytuj ]. Nas interesuje [CYTUJ]. A więc klikamy w [CYTUJ] a forum automatycznie otwiera nam okno odpowiedzi , zaś cała wypowiedź jest umieszczona pomiędzy znacznikami w kwadratowych nawiasach np. <quote> lubię forum ekrawiectwo.net</quote>. 2. Opcja "chmurki". W tym wypadku klikamy w [Odpowiedz] a forum przenosi nas do pustego okienka odpowiedzi. Teraz wystarczy kliknąć w ikonkę „chmurki.
Pojawiają się <quote> </quote> (w kwadratowych nawiasach) w pomiędzy które należy wpisać pożądany tekst. Aby ułatwić zadanie jest podgląd opublikowanych wcześniej wiadomości - dokładnie pod okienkiem odpowiedzi . Wystarczy zaznaczyć pożądany tekst myszą z wciśniętym lewym przyciskiem, skopiować i wkleić pomiędzy znaczniki: <quote> tutaj wklej zaznaczony tekst</quote>. I gotowe 3. Samodzielne cytowanie/wielocytowanie. Dla Zosi-samosi WKLEJANIE LINKÓW Czasem chcemy podzielić się z innymi uczestnikami forum jakiś ciekawym linkiem. Wówczas niezastąpiona jest opcja odnośnika. Odnośnik ukrywa się pod ikonką „sznurka” tudzież z krawieckiego punktu widzenia - „supełka”
Podobnie jak w przypadku cytowania należy kliknąć w Odpowiedz a gdy forum przeniesie nas do pustego okna odpowiedzi trzeba kliknąć w ikonkę ”sznurka”. Otworzy się okienko odnośnika:
Teraz należy wpisać w okienko pożądany adres URL czyli np. ekrawiectwo.net/ i zatwierdzić przyciskiem OK. Wówczas naszym oczom ukaże się taki oto zapis: <url=ekrawiectwo.net/> </url> (tylko w kwadratowych nawiasach). Jeśli już teraz opublikujemy odpowiedz – link nie będzie widoczny. Trzeba koniecznie wpisać jakiś tekst w wolną przestrzeń pomiędzy znacznikami <url>. W praktyce wygląda to tak: <url=ekrawiectwo.net/> Forum</url> lub np. tak: <url=http://szyjesobie.blogspot.com/2012/01/szyjemy-krolika-tildowego-step-by-step.html> Jak uszyć królika tildowego</url> Zapamiętajcie: trzeba wpisać tekst pomiędzy znacznikami. Bez tego link nie będzie widoczny. WKLEJANIE ZDJĘĆ Z SERWERA Proszę aby nie wklejać zdjęć bezpośrednio z serwera. Dlaczego? Ponieważ niektóre zdjęcia, które wklejacie, są bardzo duże a forum nie przycina ich automatycznie. Jeśli wklejacie je bezpośrednio z serwera to ramki trzymające forum poprzesuwają się i może zapanować chaos... Do wklejania zdjęć służy ikona ”aparatu” przez którą wklejamy zdjęcia wprost z dysku komputera:
Ale jeśli ktoś bardzo mocno chce wkleić MAŁE zdjęcie z serwera to powinien skorzystać z opcji ”obrazu”. Czyli znowu klikamy w Odpowiedz a gdy forum przeniesie nas do pustego okna odpowiedzi trzeba kliknąć w ikonkę ”obrazu”:
Znów wyskoczy okno, w które trzeba wpisać ”Image URL” zakończony jpg i zatwierdzić przyciskiem OK. Następnie opublikować wiadomość.
I to byłoby na tyle. Mam nadzieję, ze nieco rozjaśniłam temat. Pozdrawiam! Susanna --- Ostatnio edytowane 2012-05-24 12:23:22 przez Susanna --- ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria * Susanna szyje - mój blog |
|
|
Stara Gwardia
|
|
|
Cześć,
Proszę o pomoc przy wklejaniu zdjęć. Postępuję zgodnie z instrukcją czli "dodaj obrazy" - wybieram je i klikam załaduj ale zdjęcia się nie załączają. pozdrawiam ________________________________________________________
|
|
|
Administrator
![]() |
|
|
Forum nie wykryło żadnych błędów. Jeśli byłyby - otrzymalibyśmy powiadomienie. Być może zdjęcia które chcesz publikować są bardzo duże - wówczas moga się długo wgrywać a Tobie się wydaje, że w ogóle nie wgrywają się ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
|
Cześć,
Zdjęcia rzeczywiście są dużej pojemności, ale zmieniłam przeglądarkę i weszły. Dziękuję i pozdrawiam, ________________________________________________________
|
|
|
Administrator
![]() |
|
|
Super, bardzo się cieszę ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
Ja zupelnie z innej strony. Nie pamietam hasla i prosze za kazdym razem o jego przypomnienie. Gdy juz sie loguje to nie wchodzi mi obecne haslo wyslane przez was, kiedy chce zmienic swoje, ktore pamietam. jak mam to zrobic, bo kazdorazowo musze prosic o wyslanie nowego hasla, skladajacego sie z samych literek i cyfr. dziekuje
|
|
|
Administrator
![]() |
|
|
Dominiko po zalogowaniu się na hasło otrzymane z forum wejdź w "edycja profilu" a następnie zerknij na "Zmiana hasła" wprowadź hasło to otrzymane z forum a potem swoje własne, nowe hasło. Musi zadziałać, innej rady nie ma ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
Dziekuje, zaraz sprobuje jeszcze raz
|
|
|
Administrator
![]() |
|
|
Mam nadzieję, że się uda ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
Witam!
Jestem nowa na forum i usiłuję wstawić link - postępowałam dokładnie jak w instrukcji i nie udaje się :/ oto adres: http://www.motex.net.pl/?f=&a=sklep&k=0&q=lama&x=0&y=0 |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook