37 stron: « < 31 32 33 34 35 36 37
Świeżynek
|
|
1. Załóż igły do dzianin - zazwyczaj oznaczone Jersey
2. Zmniejsz docisk stopki 3. Zmień stopkę - najlepiej na "kroczącą" (zwaną także z górnym transportem) 4. Jeśli igła łamie się przy szyciu wstecz (ryglowanie) obróć materiał o 180', przeszyj do przodu to, co miało być "na wsteczu", obróć materiał z powrotem i szyj dalej. ________________________________________________________
Szycie to jest życie |
|
Stara Gwardia
|
|
Nenka - sprawdź w instrukcji co może powodować łamanie igły i zastosuj się do zaleceń.
Do szycia dzianin używaj zawsze odpowiednich igieł - albo do dzianin, albo do streczu, o grubości dobranej do grubości Twojej dzianiny. Poczytaj o szyciu dzianin. Tu, na Forum lub gdzie indziej w Internecie. Obejrzyj filmy, np. z cyklu letnia szkoła szycia - szycie dzianin (Intensywnie Kreatywna). Trochę ich jest, ale warto, szczególnie osobie początkującej. |
|
Świeżynek
|
|
Dzień dobry, chciałabym poprosić o pomoc i zapytać. Mam kombinezon w składzie głównie poliester, rozmiar 38.schudlam do około 36 i teraz jest za duzy. Czy da się go zwezic? Załączam stare foto
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ponieważ nikt sie nie wypowiada to ja chętnie pomimo że damskiej odzieży nigdy nie szyłem
- Lepsza wyraźniejsza fotka samego kombinezonu na pewno by pomogła - Podejrzewam że da się , jak najbardziej. Kwestia znalezienia dobrej krawcowej i tego ile jest się gotowym jej zapłacić. Bo to (znowu) podejrzewam będzie trochę takiej drobnej uciążliwej roboty , delikatnego prucia etc. Przynajmniej tak było kiedy zmniejszałem sobie różne spodnie i bluzy. ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
|
|
Mam problem. Obrzucałam overlokiem rękawy cienkiej bluzki, po prawej stronie wszystko pięknie a od spodu pętelki. Co jest tego przyczyną? Naprężenia czy coś innego?
|
|
Świeżynek
|
|
Jako intuicjonistka owerlokowa powiedziałabym, że to kwestia naprężenia na którymś z chwytaczy, ale może też nawlekanie było na zamkniętych talerzykach (niepodniesionej stopce), więc bym najpierw pomajstrowała przy tych elementach. I zawsze warto sprawdzić, czy owerlok jest dobrze nawleczony (czasem przypadkowo ominie się jeden punkt i zaczynają się schody z ustawieniami). Miałam ostatnio podobny efekt jak na zdjęciu, gdy przypadkowo poluzowałam naprężenie na jednym z chwytaczy podczas nawlekania.
|
37 stron: « < 31 32 33 34 35 36 37
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.