|
Świeżynek
![]() |
|
Dokładnie
Ja do wszystkich wymienionych dodam jeszcze - z ulicy |
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
|
U mnie są to tkaniny, nie muszą być jakieś wyjątkowo wymyślne. Ale kiedy z tyłu głowy słyszę: Kup mnie. Zobaczysz jaką będę piękną kurtką!" to nie potrafię się oprzeć. Co z tego,że "piękna kurtka" jest aktualnie długą spódnicą? ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
Zewsząd
No i mam parę książek, w których jest info jak tworzyć wykroje - a to cała kopalnia wiedzy - trochę szaleństwa i pomysły cisną się do głowy - jeden za drugim (obecnie "gross" nie zrealizowanych - raczej szkicuję innym lub córce). A przede wszystkim znam siebie. Wiem w czym raczej mi dobrze i to dyktowało/dyktuje zarówno dobór materiałów (rodzaj sztywność, kolor (moja gama), możliwości wstawek i krojów - pewne tak, pewne nie (kiedyś ta skala była obszerniejsza - ale mi się przytyło i ..basta Dawniej szyłam uparcie dołem koła i cygańskie marszczenia w sukienkach. Uwielbiałam to, teraz nie, bo bym wyglądała za pełna Jakiegoś kunsztu zadawałam w innych częściach garderoby i w górach tych kiecek, żeby nie były jak spod sztancy. Nieraz powodem zmiany kołnierza w kurtce było to, że nie miałam cierpliwości by szyć wielki, albo nie wiedziałam jak - to robiłam stójkę. Ale myślę, że odrobina szaleństwa zawsze w projektowaniu jest potrzebna, nawet jeśli lubi się klasykę. Może kiedyś załączę trochę zdjęć - bo teraz jeszcze jestem świeżynek i chyba nie mogę Tak więc pomysł jest na ulicy, trzeba go tylko trochę dopasować do siebie. Naprawdę jednak żałuję, że nie mam fotografii ze swoich produkcji dawniejszych, bo mogłabym tu sporo dopowiedzieć. I byłoby się z czego pośmiać - przy okazji |
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
PS. Czasem idę pod wystawy czy do wnętrz dobrych butików...
|
|
|
Świeżynek
![]() |
2015-07-24 14:22:08 Re: Skąd czerpiecie inspiracje? PS. podobno do trzech razy sztuka - przepraszam mam czkawkę kreatywną...
|
Jezu - jeszcze jeden PS. też mam taki zeszyt i do tego segregator oraz stary (lata 80-te) cienki katalog Apart z luksusową odzieżą - wciąga mnie każdorazowo. Ale jeszcze jedno przychodzi mi do głowy - kupowałam niemal każdy egzemplarz Avanti (taki zakupowy zeszyt reklamowy)i wyrywam to co mnie nie interesuje a to co jest oryginalne zostawiam i ma np. w środku tylko 4 strony z marynarkami i tyle. Gdy zmienia się moda na krój nieraz wykończenia lub sposoby na umieszczenie guzików, kieszeni można połączyć z nową linią
No już koniec moich "odkryć Ameryki". |
|
|
Świeżynek
![]() |
2015-07-24 14:29:48 Re: Skąd czerpiecie inspiracje? PS No i....pomyliłam się ..Poprzedni tekst miał być do poniższego cytatu o zeszycie ->SłonecznejMałgorzaty !!!
|
|
|
|
Świeżynek
|
|
|
Ja czerpię z internetu, udało mi się już uszyć spódnicę i czapkę z kominem
Pozdrawiam --- Ostatnio edytowane 2016-01-19 00:05:29 przez Susanna --- |
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
Z internetu: przeglądam ciekawe blogi, pinteresta (którego w głębiu duszy nie cierpię, bo większość rzeczy które mnie zainspirują wymaga bardzo drogich tkanin, poza tym okropnie pożera czas) albo z innego forum, na którym mamy klub wsparcia dla początkujących krawcowych i dzielimy się tym, co się komu udało uszyć ________________________________________________________
www.popatchnatoblogspot.com |
|
|
Zaaklimatyzowany
|
|
|
U mnie zwykle to zaczyna sie od materiału. Widzę promocje w sklepie typu satyna bawełniana za x£ i tak sobie mówię"o, przydała by mi sie piżamka nowa"
|
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
z internetu, szczególnie pinterest
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook